Magnesii Literu v kategorii Objev roku možná získá autorka sbírky Zřetelně nevyprávíš

13. duben 2015

Výsledky nejsledovanější tuzemské knižní ceny Magnesia Litera budou vyhlášeny v úterý 14. dubna. Mezi nominovanými v kategorii Objev roku je také básnířka Alžběta Michalová za sbírku nazvanou Zřetelně nevyprávíš.

O Alžbětě Michalové se ale vědělo daleko dříve, než svou první knihu v nakladatelství Fra vydala. Nepochybně proto, že se jejích jímavých a zároveň nesmlouvavých veršů o rodičovských selháních ujala už zesnulá básnířka Viola Fischerová: „Viola mě tím literárním životem tak jako jemně vedla a směrovala. Nebylo to tak, že bychom probíraly nebo upravovaly přímo texty, ale když jsem měla čtení, tak na mne jakoby mateřsky dohlížela. Byla mým dobrým průvodcem a téměř bych řekla kmotrou té knížky, byť se jejího vydání nedožila.“

Monotematická sbírka o nenaplněné lásce k rodičům„Základem básní jsou vzpomínky na většinou vypjaté, neveselé, či dokonce mezní okamžiky rodinného života – nebo spíš intenzivní prožívání těchto okamžiků –, přesto je však však nelze charakterizovat jako pouhé vzpomínky či jako reflexi prožitého. Lyrická hrdinka v nich zaujímá jednoznačný subjektivní postoj: žaluje, stěžuje si, naříká, pokouší se vyrovnat s tím, co prožila.“ Tak přibližuje obsah sbírky recenzentka Markéta Kittlováv revue Iliteratura.

Své hodnocení uzavírá slovy: „Přestože by básním Alžběty Michalové prospěla o něco větší zdrženlivost a ukázněnost, s jejichž pomocí dokázala téma podobně vypjatého vztahu k matce ztvárnit básnířka Marie Šťastná ve sbírce Interiéry, je to právě ze řetězu utržená intenzita, čím básně ve sbírce Zřetelně nevyprávíš zaujmou nejvíce.“

Alžběta Michalová je autorkou hry Zpráva o zázraku na motivy knihy Jako bychom dnes zemřít měli od Miloše Doležala. V Praze je možné inscenaci zhlédnout 3. a 4. května v žižkovském divadle Venuše ve Švehlovce.

Vyhlášení výročních knižních cen Magnesia Litera můžete sledovat 14. dubna od 20 hodin na programu ČTArt.

autoři: Milena M. Marešová , Ivana Myšková
Spustit audio