Měsíc autorského čtení uzavřel Hryhorij Semenčuk. A potvrdil, že číst ukrajinskou literaturu je dobrá volba

4. srpen 2015

Poslední akce v rámci literárního festivalu Měsíc autorského čtení se konala 4. srpna ve Wrocławi. Závěrečné vystoupení připadlo na nejmladšího z ukrajinských spisovatelů tohoto ročníku, básníka a hudebníka Hryhorije Semenčuka.

Zatím jedinou sbírku nazvanou Vnitřní džihád vydal Hryhorij Semenčuk před třemi lety. Ale jak sám říká, výraznější básnické ambice nemá. Tehdejší sbírka vznikla jako reakce na okolní i osobní situaci. Výraznějším momentálním zájmem je pro něj hudba či zhudebněná poezie. Ostatně akční umění, hudební produkce a propojení básnických textů s hudbou je zajímavější i pro diváky a v současném ukrajinském umění je samozřejmé předvádět svůj výtvor jaksi v součinnosti s diváky, vtahovat je do utváření konečné podoby díla.

03443724.jpeg

To je také důvod, proč se Hryhorij Semenčuk angažuje v literárních podnicích, z nichž nejrozsáhlejší je Fórum vydavatelů, největší ukrajinský knižní festival, na který už tradičně přijíždějí, setkávají se a inspirují hosté z blízkého i exotického jinozemí. „Tím se zvětšuje ´areál´ukrajinské literatury a kultury,“ prohlašuje rozhodně programový ředitel lvovského Fóra vydavatelů i koordinátor ukrajinské části Měsíce autorského čtení, „zajímají se o naši tvorbu i ti lidé, kteří by nikdy na pouhé čtení nebo do knihovny nepřišli.“

16. ročník Měsíce autorského čtení byl ukrajinský a velmi zdařilýOd začátku července probíhal Měsíc autorského čtení v Brně, Ostravě, Košicích, Wroclawi a ve Lvově. Nejrozsáhlejší tuzemská literární akce nabízela každý den v pěti městech a čtyřech zemích prózu, poezii i esejistiku. Tradičně se takto představují spisovatelé Česka, Slovenska a Polska. Ti tvoří polovinu zúčastněných, druhou pak vždy obsadí „čestný host“. Jím byla letos Ukrajina. Jednatřicet představitelů tamní literatury četlo ze svých starších i aktuálních textů. 1. července Měsíc autorského čtení symbolicky zahajovala Oksana Zabužko, zřejmě nejznámější současná ukrajinská spisovatelka.

03443570.jpeg

V překladu známe zlomek, něco vychází časopisecky, například v měsíčníku Plav řízeném ukrajinistou Alexejem Sevrukem, něco na internetu. Ale setkat se s 30 spisovateli vám určitě reprezentativní vzorek dá. K tomu je třeba určitě upozornit na edici Větrných mlýnů, které MAČ pořádají. Každému ukrajinskému autorovi vydali knížku – knížečku s texty, které při těch večerech četli. K dispozici je také 900stránková Antologie současné ukrajinské literatury Ukrajina, davaj, Ukrajina! z roku 2012 – také počin Větrných mlýnů (a zásluha Lucie Řehoříkové vedoucí Českého centra na Ukrajině, která se velice zasloužila o zdar letošního „ukrajinského“ Měsíce autorského čtení).

Čtěte také: Jurij Andruchovyč přijel na MAČ do Brna, Ostravy, Košic, Wrocławi a Lvova„Z jejich geniálních hrudních košů rostou teď květiny a tráva.“ Serhij Žadan na MAČ2 v 1 na MAČ. Jurij Vynnyčuk je ukrajinský Eco s příměsí BorgeseZ „tajemného ostrova“ ukrajinské literatury připlula na MAČ Sofija Andruchovyč„Lev, co řve ve verších.“ Oleh Kocarev vystoupil na MAČ prudce a energickyChodit, psát, meditovat. Taras Prochasko miluje hory a život bez konvencí

Spustit audio