Neff přebírá štafetu po Verneovi

9. květen 2014

Spisovatel Ondřej Neff uskutečnil dávný záměr Julese Vernea napsat román, kde by se setkaly všechny jeho známé postavy. V Albatrosu vychází „Pán vzduchu“, první část zamýšlené trilogie.

Znalec a sběratel verneovek Ondřej Neff se k práci na triptychu „Tajemství pěti světadílů“ odhodlával dlouho: „Myšlenkou navázat na Vernův odkaz jsem se zabýval víc než dvacet let. Idea vykrystalizovala, když jsem na popud editora Ondřeje Müllera začal pracovat na převyprávěných verzích verneovek.“

„Díky edici Knihovna pro 21. století se Jules Verne stal znovu čteným autorem,“ vysvětluje editor Ondřej Müller, podle kterého se v knihovnách na dílo tohoto autora prášilo. „V současné dynamické době, kdy jsou děti zvyklé se dívat na zcela jiné filmy a číst úplně jinou literaturu, jsou určitě v díle Julese Verna momenty, které mohou současné čtenáře odradit.“

Pán vzduchu, země a moří

Novinka Albatrosu „Pán vzduchu“ podle editora Ondřeje Müllera vychází u příležitosti festivalu Svět knihy, druhý svazek bude připravený k vydání začátkem roku 2015, bude se jmenovat „Pán země“ a trilogie se uzavře k sedmdesátinám Ondřeje Neffa knihou „Pán moří“.

Pán vzduchu – první část třísvazkového cyklu, přivádí diplomata Mauklera a detektiva Fixe na stopu ďábelského spiknutí, chystaného nejbohatším mužem světa Virgilem Adrianem. Tento dědic Ocelového města by rád hrál roli spasitele světa, avšak zkušené pátrače nedokáže oklamat. Jdou mu nelítostně po krku ve světě skvělých vynálezů, řiditelných vzducholodí a parních počítačů. Štěstí jim ale nehraje do ruky a dokonce se jim někdy zdá, že se v odhadu Adrianových záměrů mýlili. Chtějí ale mít jistotu a hledají pravdu, i kdyby měla být děsivá. Strhující děj je provede Evropou a Amerikou, v následujícím svazku Pán země bojují o život v Africe a závěr se odehraje ve svazku Pán moří v oblasti Asie a Austrálie. Je to hazard, při němž je v sázce celý svět.

autor: Karel Kratochvíl
Spustit audio