Německá knižní cena pro Bodo Kirchhoffa a česká účast na Frankfurtském knižním veletrhu

18. říjen 2016

Letošní laureát Německé knižní ceny (Deutscher Buchpreis) není žádným překvapením. Byl velkým favoritem nejen odborných literárních kruhů, ale i poměrně širokého okruhu čtenářů. Týdny a měsíce před udělením ceny se pravidelně spekuluje, předpokládá, tipuje a kritizuje. Vyhlášena byla cena 17. října, dva dny před začátkem Frankfurtského knižního veletrhu (Frankfurter Buchmesse).

Když jury před několika týdny zkrátila longlist na shortlist a oznámila šest titulů, které postupují do finále, byl letošní laureát nejpravděpodobnějším favoritem. Jedním z argumentů byl fakt, že onen v Německu velmi známý spisovatel napsal již celou řadu výtečných románů, ale jeho aktuální překonal všechny předešlé.

Bodo Kirchhoff, ověnčený mnoha renomovanými literárními cenami, se zatím nemohl pyšnit tou pro německy píšící spisovatele nejdůležitější - Německou knižní cenou. Od 17. října je výčet jeho ocenění kompletní.Paradoxem je, že zatím poslední titul Bodo Kirchhoffa Widerfahrnis (Příběh) není vlastně románem, nýbrž novelou. Porota svou volbu zdůvodňuje následovně: „Bodo Kirchhoff vypráví o neslýchané cestě dvou lidí, kteří nemají cíl, ale směr - jedou na jih. Pohání je touha po lásce, po červeném víně, po Itálii a po pozdním dobrodružství... Po cestě potkávají zásadní témata jejich minulosti - ztrátu, rodičovství, radikálně nový začátek. Kirchhoffův Widerfahrnis je mnohovrstevný text, který mistrovsky spřádá existenciální otázky soukromého a veřejného života.“

03711277.jpeg

Německá knižní cena je udělována každoročně v předvečer zahájení Frankfurtského knižního veletrhu, letos to bylo po dvanácté. Je dotována 25 tisíci eur. K laureátům posledních let patří mimo jiné autorky a autoři: Frank Witzel, Lutz Seiler, Terézia Mora a Ursula Krechel.

Dodala bych, že Kirchhoffova novela je štíhlá, ale bohatá kniha, plná melancholie a literární elegance. Na pouhých 220 stranách autor vypráví jakoby bez dechu a poháněn neznámou silou o spontánním pokusu vše změnit a o selhání, vlastním i svého okolí.

V prvním interview po udělení ceny, popsal Bodo Kirchhoff sám sebe jako „přechodně ohromeného“ a k udělenému titulu shrnul: „Chtěl jsem na malém prostoru, v soukromém rozměru vyprávět, co se u nás, v Německu odehrává a tak jako hrdinové mé knihy, často selhává.“ V prvních komentářích v německém tisku se mluví o jeho „politickém postoji“ a jeho „aktuálnosti“.

Čtěte také: Patos, který se ukáže být silným příběhem

Moravská zemská knihovna v Brně je od roku 2015 pověřena přípravou české prezentace na světových knižních veletrzích a festivalechVe dnech 19. až 23. října začíná největší a nejprestižnější knižní veletrh světa ve Frankfurtu nad Mohanem. Cílem české účasti na Frankfurtském knižním veletrhu je podle Tomáše Kubíčka, ředitele Moravské zemské knihovny: „Postavit důstojnou prezentaci české knižní kultury a představit v té nejlepší podobě českou literaturu. Jednou z hlavních věcí bylo tematicky postavit český stánek tak, aby se týkal aktuálního stavu a zaujal pozornost návštěvníků veletrhu.“

03726275.jpeg

Hlavním tématem je osobnost Václava HavlaV rámci české expozice se představí téměř dvě desítky vystavovatelů, kteří zastupují široké spektrum knižní produkce. Letošní program českého stánku na Frankfurtském knižním veletrhu je věnovaný Václavu Havlovi u příležitosti. A jak čteme v tiskové zprávě MZK: „Kulturní program národního stánku vzniká mimo jiné ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a jeho hosty budou vedle profesora Tomáše Halíka, nositele prestižních ocenění za přínos k evropskému myšlení, i spisovatel a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský či Karel Hvížďala, autor dvou asi nejslavnějších knižních rozhovorů s Václavem Havlem.“

autoři: Milena M. Marešová , Eva Novak
Spustit audio