Německou knižní cenu získá jeden z šesti

18. září 2014

Německá knižní cena patří mezi ostatními knižními oceněními k vysoce renomovaným. Ve druhém zářijovém týdnu pravidelně zkrátí porota Německé knižní ceny její „longlist“ na „shortlist“. Nejpozději v tomto okamžiku se německé deníky zaplní spekulacemi, kdo má největší šanci stát se letošním laureátem. Výsledek zjistíme 6. října.

Německou knižní cenu uděluje Burzovní spolek německých knihkupců, vždy v předvečer zahájení Frankfurtského knižního veletrhu. Burzovní spolek také každoročně jmenuje novou sedmičlennou porotu, ve které jsou zastoupeni literární kritici, kulturní teoretici i knihkupci. Letos vybírali ze 176 titulů. Cena je dotována 25 tisíci eur.

Vysoké nároky jsou zdrojem zklamání i překvapeníLetošních šest titulů longlistu není velkým překvapením. Respektive zklamáním byli už před časem autoři a tituly, které se oproti veškerému očekávání neumístili už na longlistu. Je jisté, že rozhodující roli má rozdělení sil v porotě - někdy přehlasují knihkupci kritiky a naopak. Proto nemohu jednoznačně tvrdit, že se Německá knižní cena komercializuje, nebo že se její úroveň posunuje směrem ke středu.

Šest favoritůDo finále se probojovalo šest titulů. Historický román autora Thomase Hettche Pfaueninsel (Páví ostrov), Angelika Klüssendorf s titulem April (Mozaika 4/14), pokračováním předešlé Holky, autobiografického románu z dřívější NDR (Mozaika 10/11). Dále Thomas Melle s románem 3.000 Eur - modernim milostným příběhem z velkoměsta, následuje Švýcarka Gertrud Leutenegger a její román o výbuchu islandského vulkánu, který nazvala Panischer Frühling (Panické jaro). A v neposlední řadě titul Rakušana Heinricha Steinfesta Der Allesforscher (Vševědec), román ze života manažera, který bude mít jistě úspěch u širokého publika.

Vítěz může být jen jedenAle jak letos rozhodne porota? Titul, který považuji za nejsilnějšího favorita, jsem si nechala nakonec. Je jím Kruso, románový debut v Geře narozeného Lutze Seilera. Příběh se odehrává na ostrově Hiddensee v devadesátých letech minulého století. Jeho protagonistou je 24 letý Ed, který sem odešel z Halle poté, co jeho přítelkyně tragicky zahynula. Ed pracuje na ostrově jako myč nádobí. Seznámí se a posléze i spřátelí s charismatickým Alexandrem Krusovičem - odtud název knihy Kruso.

03209731.jpeg

Více informací najdete na webu: www.deutscher-buchpreis.de.

autor: Eva Novak
Spustit audio