Nová kniha Sylvy Fischerové Egbérie a Olténie

2. duben 2012

Druhý duben je dnem narozenin velkého dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena.

Už od roku 1967 se na jeho počest slaví Mezinárodní den dětské knihy. Nepřehlédnutelnou knihou pro děti každého věku, je soubor čtrnácti pohádek spisovatelky Sylvy Fischerové shodou okolností nominované na letošní Magnesii Literu za povídkovou sbírku Pasáž. V ní také můžeme číst o tom, jak si jako holčička četla na stromě Opičího krále.

Právě orientální, ale i keltské, židovské a české pohádky daly základ její nové knize, kterou s nenapodobitelnými ilustracemi Juraje Horvátha vydalo nakladatelství Baobab. Vtipný, hravý, vynalézavý způsob vyprávění připomene pány Wericha, Macourka či Vyskočila, ale odvážně z něj tryskají nové gejzíry nápadů, dokonce i odkazy k naší politické současnosti či nedávné minulosti. K čemu ale odkazuje tajuplný název knihy Egbérie a Olténie? Na to na mikrofon Ivany Myškové Sylva Fischerová říká:

Sylva Fischerová byla nominovaná v kategorii próza v letošní ceně Magnesia Litera. Zda cenu za svou povídkovou knihu Pasáž získá, se dozvíte už ve středu večer během slavnostního udílení na Nové scéně Národního divadla, které také bude přenášet program ČT2.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio