Nové knihy

26. leden 2012

Dnešní přehled knižních novinek bude věnován publikacím, vztahujícím se z různých úhlů pohledu k socialistickému Československu.

Přes dva tisíce hesel na téměř sedmi stech stranách přináší svazek Jiřího Pruši Abeceda reálného socialismu. Kniha přenese čtenáře do časů, kdy kombajn byl nazýván „tankem míru", Klement Gottwald „geniálním lodivodem" a okupace „bratrskou pomocí". Výrazy oficiálních sdělovacích prostředků i lidového folkloru oživují jak tragické, tak úsměvné momenty doby. Akce Z, Artěk, Bumážka, Husákovo ticho, Jásající dav, Klid na práci, Krimplen, Leninovy sáně, Mávátko, Ozbrojená pěst dělnické třídy, Přisluhovač imperialismu, Soudružský polibek či Ztroskotanci a samozvanci - to jsou jen některá z řady hesel, vyjevující mj. zneužívání jazyka propagandou. Mnohé fráze - jako např. nerozborné přátelství se Sovětským svazem - vyžadují korektiv lidové tvořivosti. Viz hádanka: Co znamená nerozborné přátelství? Inu, že se nesmí moc rozebírat. V odlehčené části hesláře najdeme dále řadu dobových anekdot: Otázka u maturity - Jaká je vaše nejoblíbenější historická osobnost a proč právě Lenin? Dojde i pověstnou odpovědnu Rádia Jerevan: Je pravda, že Československo požádalo Sovětský svaz o osvobození? Ano, je to pravda, tato žádost z roku 1939 byla kladně vyřízena roku 1968. Kromě humoru, jež lidem pomáhal přežívat dobu zářných zítřků, se do textu často vlamují bolestné dějinné paradoxy někdejšího režimu. Ač podporován levicovými intelektuály, zahájil socialismus svou existenci ničením knih, armádu nikdy nepoužil k obraně vlasti, pouze k rozhánění vlastních občanů při demonstracích, dělnická třída, jejímž jménem byl socialismus budován, si za své výdělky nemohla kupovat žádané zboží v prodejnách typu Tuzex atd. Knihu pro pamětníky i pro ty, kdo neprožili, ale chtějí porozumět, vydalo nakladatelství Avia Consultans.

Z dalších novinek k tématu připomeňme např. práci Vítězslava Sommera Angažované dějepisectví. Zabývá se tuzemskou historiografií od 50. let do roku 1970. Jejím úkolem bylo zpracovávat minulost v rámci doktrín socialistické revoluce a nikoli dle principů tradiční tzv. buržoazní historické vědy. Vývoj stranického dějepisectví, které prošlo stalinistickou i reformní fází, mapuje publikace z produkce Nakladatelství Lidové noviny.

Říkali mu dědek - tak zní název studie Martina Tichého, který se zabývá protikomunistickými aktivitami na našem území ve 40. a 50. letech. Na příkladu táborské skupiny Bayer a spol. zkoumá pohnutky, které v tehdejší době přiváděly oponenty komunistické strany k protirežimní činnosti. Knihu vydává Ústav pro studium totalitních režimů.

Na konec jsem si nechal svazek téměř beletristický. Jmenuje se O socialismu s láskou a napsal jej slovenský spisovatel Juraj Šebo. Na 50. a 60. léta minulého století, prožitá částečně i v Praze, vzpomíná z pohledu obyčejného člověka. Velká historie je tu zatlačena tou malou, osobní, a všudypřítomná ironie dokazuje, že ani ten název nemyslel autor tak zcela vážně. Knihu v překladu Miroslava Zelinského vydalo nakladatelství Noxi.

autor: Jan Nejedlý
Spustit audio