Novinky Krásného nakladatelství ke stažení a další knižní tipy

28. srpen 2014

Knihy papírové, elektronické i audioknihy za poplatek i zcela zdarma vybírá z tuzemského knižního trhu publicista Jan Nejedlý.

Krásné nakladatelství, zastoupené Bohuslavem Vaňkem-Úvalským coby provozovatelem a kmenovým autorem v jedné osobě, připravilo v letní sezóně několik novinek či nových edic.

Předně je to Vaňkova unikátní fotografická publikace Pražský klopýták, sestávající z komentovaných snímků současné metropole pořízených potajmu na mobilní telefon. „Nikdy jsem se dostal k lidem a městu blíž,“ pochvaluje si tvůrce zvolenou metodu. Mobil na rozdíl fotoaparátu totiž nepovažují Pražané za invazivní prostředek, a chovají se v jeho blízkosti přirozeně.

Další novinku představují EUkonomicky správné pohádky čili klasické pohádkové příběhy, předělané s Vaňkovým typickým humorem do moderních verzí, jež odpovídají či spíše silně protiřečí standardům eurounijní politické korektnosti.

Nově přepracovanou autorovu prózu o dětství v době socialismu Brambora byla pomeranč mého dětství doprovází nyní samostatný slovník dobových reálií nazvaný Red Devil´s Club.

A konečně definitivní celobarevnou edici si vysloužila spisovatelova prvotina Poslední bourbon, jež vychází ke dvaceti letům od napsání.

Dalším kmenovým autorem Krásného nakladatelství je Patrik Linhart, který nabízí čtenářům volnou trilogii Památný den v Duxu, Lunhard a Psáno v trenýrkách, kde se fantaskno snoubí se surovou realitou dnešních severních Čech. A co je důležité dodat: Bohuslav Vaněk-Úvalský se rozhodl v rámci svého dlouholetého zápasu s tuzemským knižním trhem nabídnout všechny zmiňované tituly zdarma ke stažení na webové stránce uložto.cz. Texty jsou zde k mání včetně knižních trailerů či audioukázek. Nakladatel si od tohoto kroku slibuje oživení čtenářské základny a případný zpětný zájem o papírovou podobu titulů.

Výstrahy zvědavcům

03195716.jpeg

Z dalších knižních novinek zmiňme nový přírůstek edice Pandemonium, kterou provozuje nakladatelství Plus. Pod titulem Výstrahy zvědavcům se čtenářům dostává do rukou druhý, závěrečný svazek strašidelných povídek Montaguea Rhodese Jamese. I přes jistou starosvětskost je tento anglický spisovatel oceňován jako ten, kdo zbavil žánr hrůzostrašného příběhu gotické veteše a nadpřirozené bytosti uvedl takříkajíc do dvacátého století. Knihu přeložil Zdeněk Beran.

Miloslav Švandrlík vypráví

K pátému výročí úmrtí spisovatele a humoristy Miloslava Švandrlíka vychází kolekce třinácti rozhovorů s autorem plus interview s jeho blízkým spolupracovníkem Jiřím Winterem. Dialogy o umění, humoru či černých baronech vedl se spisovatelem publicista Karel Kýr na konci 80. let. Kniha vychází pod titulem Miloslav Švandrlík vypráví v elektronické podobě péčí nakladatelství Martina Koláčka.

111 nápadů pro celý školní rok

K nadcházejícímu školnímu roku se bude hodit publikace 111 nápadů pro celý školní rok a napsali ji německé pedagožky Sabina Herzigová a Anke Lange-Wandligová. „Nápadník“ aktivit, her a rad poslouží zejména učitelům a vychovatelům dětí ze základních škol. Najdeme zde tipy na třídní rituály a maskoty, na výrobky typu záchodový semafor či spisovatelova bedna s pokladem i fígle, jak proměnit domácí úkol v zábavu pro celou rodinu. Knihu přeložila Jana Martiníková, vydalo nakladatelství Edika.

autoři: Jan Nejedlý , Karel Kratochvíl
Spustit audio