„Odírání a třpyt, drolení a prach“: Jaromír Typlt po letech vydává ryze básnickou sbírku

29. listopad 2016

Jaromír Typlt po dlouhých letech vydal další ryze básnickou sbírku nazvanou Za dlouho. „Asi nejdůležitějším kritériem bylo rozhodnutí, aby v knížce byla báseň Zlomek B101, která je pro mě zásadní. Ne všechno by v jejím sousedství mohlo obstát, takže ten výběr byl veden hlavně s ohledem na ni,“ říká autor.

Nikdy se nepovažoval za realistu (zásadní inspirací pro něj v počátcích představoval surrealismus) a nikdy se do svých textů nesnažil promítat sám sebe: „V některých ohledech by mi to dokonce vadilo, protože bych nerad své nejbližší okolí proměňoval v hrdiny svých textů a nerad bych takhle pootvíral cestu do svého soukromí. Myslím, že tahle doba je tímto nešvarem probourávání se do lidského soukromí poznamenaná až dost. Ovšem některé zážitky jsou tak silné, že si cestu do textu probojují,“ vysvětlujeTyplt.

Čtěte také: Navštivte místa současných českých básníků prostřednictvím jejich poezie

Své básně dlouho a soustavně přepisuje, přičemž konečné rozhodnutí, kdy je text hotový, prý nezáleží na něm. Někdy je dokonce zklamaný, jakou cestou se text rozhodne vydat.

03754307.jpeg

Grafickou stránku knih má Jaromír Typlt vždy pod kontrolou. V případě sbírky Za dlouho se spolehl na kmenového grafika nakladatelství Argo Pavla Růta, který použil Typltovu černobílou fotografii parapetu z nádraží ve Staré Pace.

„Staré parapety na fasádě zde lidé využívali k tomu, že do nich ryli všelijaké nápisy a různá znamení, ani ne obscénní. Několik těchto nápisů mě zaujalo natolik, že jsem je vyfotil a pak je dal na své stránky. Takto mé rodné Novopacko velmi příjemným způsobem proniklo až na obálku,“ říká Typlt.

Spustit audio