Odložte v šatně intelektuální klišé a s chutí se pusťte do čtení

18. prosinec 2014

Autor knižního interview s nakladatelem Ladislavem Horáčkem radí: „Odložte v šatně všechna intelektuální klišé a s chutí se pusťte do čtení“. Další knižní novinky lákají k dobrodružství ve sklárně, na silnici i s angínou v posteli.

Nakladatelství Paseka vydalo rozhovor spisovatele a žurnalisty Petra Placáka s majitelem zmiňovaného nakladatelství Ladislavem Horáčkem. Rozhovor, který zpovídaný nazývá sebeironicky hospodským blábolem, nese titul Přece tady nebudeme sedět nasucho. Váže se k němu následující historka pana nakladatele: „Počátkem roku 1993 jsme seděli v hospodě Paseka, která byla součástí nakladatelství a knihkupectví téhož jména. Měli jsme dva sražené stoly a živě jsme diskutovali o dokončení prací v Portmoneu v Litomyšli a o Dějinách zemí Koruny české. Všichni jsme k tomu pili pivo. Živá debata byla přerušena mým rozmáchlým gestem, jímž jsem vylil do klínů přísedících všechna piva. Koukali divně, tak jsem ustrašeně zařval: Přece tady nebudeme sedět nasucho! Nasucho jsme opravdu dalších dvaadvacet let neseděli, proto po nás zůstala nějaká práce.“

Úryvek je v mnoha ohledech symptomatický. Jednak výraz „nasucho“, jak připomíná autor rozhovoru, má celou řadu významů a klame tedy tělem stejně jako sám vypravěč. Dále je tu zakotven posvátný prostor hospody, kterou tvůrci vnímají coby místo shledání, kolbiště názorů i tvůrčí dílnu. Stranou nezůstal ani Josef Váchal a jeho Krvavý román, který byl první knihou vydanou Pasekou a vůbec navigační hvězdou celého Horáčkova života. Krvavý román a Švejka staví na roveň Bibli, neboť je v nich obsaženo vše, a navíc zábavnější a zkrácenou formou. A konečně je zmíněn i letos dokončený devatenáctisvazkový projekt Velkých dějin zemí Koruny české, na něž se nezmohlo žádné akademické pracoviště. Knižní interview vychází k 25. výročí založení nakladatelství Paseka.

03276045.jpeg

Z dalších novinek zmiňme například román Meyrovo sklo z pera Martina Sichingera. Autor se po prózách Smrt krále Šumavy či Duchové Šumavy vrací opět do svého oblíbeného kraje, tentokrát příběhem vimperské sklárny. Děj přeskakující z roku 1968 do současnosti se točí kolem skleněného pokladu, na nějž si brousí zuby invazní vojsko i nedávní tuneláři. Svérázný hold šumavskému sklářství i sondu do proměn tamějších poměrů vydalo nakladatelství 65. pole.

03276044.jpeg

Nakladatelství Beta nabízí nový thriller Američana Stephena Kinga. Pod názvem Pan Mercedes se čtenářům dostává do ruky příběh inspirovaný skutečnými událostmi, kdy muž úmyslně vjel na chodník do fronty nezaměstnaných čekajících na práci. Na místě zůstala řada zraněných a osm mrtvých (což je mimochodem stejný počet obětí, jaký po sobě v roce 1973 zanechala vražedkyně s náklaďákem Olga Hepnarová). King nechává volně pracovat svou imaginaci, čímž nám umožní nahlédnout do mysli vyšinutého vraha. Knihu, kterou přeložila Linda Bartošková, uvozuje citát z Nietzscheho: „Když hledíš do propasti, propast hledí na tebe.“

03276046.jpeg

Na konec tu mám prózu pro menší čtenáře. Oskarovy rybářské trofeje, jak se příběh z dílny spisovatele Michala Šandy jmenuje, líčí trampoty začínajícího rybáře, kterému začátek sezóny zhatí angína. V horečkách se mu však najednou celý byt promění v řeku a během bizarního angínového rybaření v kapsách kabátu, pračce či na koberci nakonec uloví něco úplně jiného. Neboť: ryby nejsou všechno, jak praví autor v knize vydané nakladatelstvím Novela bohemica.

autor: Jan Nejedlý
Spustit audio