Pablo Neruda bydlel v sousedním domě

11. září 2014

Snad si ještě někdo dnes vzpomene na chilského básníka, nobelistu, který pro umělecký pseudonym zvolil příjmení českého spisovatele Jana Nerudy. Právě Pablo Neruda je jednou z hlavních postav detektivního příběhu spisovatele a současného ministra kultury Chile. Roberto Ampuero jako chlapec bydlel v sousedství slavného básníka. V dospělosti o něm napsal knihu.

Není vzácné, když umělec tzv. vstoupí do politiky. Známe to v tuzemském vydání, natož kdekoli v cizině. Například chilským ministrem kultury je řečeno oficiální anotací jeden „z nejznámějších a nejúspěšnějších spisovatelů posledních let". Zároveň je Roberto Ampuero „autorem brilantní románové řady, jejímž protagonistou je valparaíský detektiv s kubánskými kořeny Cayetano Brulé“.

Právě tato knižní série zaznamenala závratnou prodejnost: „v Chile překonala hranici 200 000 prodaných výtisků a vyšla i ve Francii, Itálii, Německu, Portugalsku, Španělsku, Číně a mnoha dalších zemích“. Případ Neruda je první z Chilanových děl, které vyšlo anglicky. Teď také v českém překladu.

Přečte knihu a je z něj detektivRozměr kriminálního příběhu je do díla implantován pro oko Evropana poněkud násilným a teatrálním gestem. Básník Pablo Neruda si vyhlédne mladíka Cayetana Brulého. Jde o vůbec první případ tohoto později úspěšného detektiva. Nobelista jej angažuje proto, aby našel jistého člověka. Nadaný Cayetano si přečte několik detektivek George Simenona a skrze sympatii k jeho komisaři Maigretovi se vžije do své role - stane se detektivem.

Reálie lepší zápletkyFaktem je, že coby detektivka Ampuerova kniha neobstojí. Zastánci kriminalistického žánru, stupňovaného napětí a důvtipné zápletky by Případ Neruda musel připadat asi jako banální telenovela. Proč se tedy knihou vůbec zabývat? Autor zakomponoval svůj „případ“ do dobových kulis, což byl záchranný krok. I když dobu, v níž se v Chile frekventovala především jména: Allende a Pinochet nepopisuje primárně s ohledem k historickým událostem, nemohl jim uniknout. Sám je prožil a například napětí ze stoupající hrozby státního převratu zachytil věrohodně, protože sledoval na jedné straně pocity běžných občanů a zároveň osobností, které dodávaly událostem tzv. ideový základ, jako byl právě slavný básník.

Kniha pro oddechPřípad Neruda je kniha relaxační. Znalec potřebného penza vynikající jihoamerické literatury, znuděn, knihu odloží. Tomu, kdo potřebuje vyplnit volný čas, těch skoro 400 stran na chvíli vystačí.

Roberto Ampuero, Případ Neruda, Host, Brno 2014, překlad: Jana Lišková.

Spustit audio