Pavel Novotný o projektu Tramvestie

6. březen 2012

Germanistu, básníka, performera, tvůrce podivuhodných nástrojů, zpěváka kapely Voni Pavla Novotného, uchvátila unikátní tramvajová linka z Liberce do Jablonce nad Nisou natolik, že několik let zachycoval dojmy svých přátel z celé trasy.

Radiofonická kompozice Tramvestie byla odvysílána v pořadu Michala Rataje Radiocustica. Ta je však pouze jednou z výslednic prvotního nápadu. Deset záznamů je vystaveno jako textový sloup v Krajské vědecké knihovně v Liberci, texty byly také publikovány v revuích Pandora, Kloaka a Vlak, textové pásy oživují interiér i povrch tramvají a nějaký čas po nich mohli šlapat i nákupčí jednoho libereckého obchodního centra.

Upravené přepisy nahrávek graficky zpracoval výtvarník Jan Měřička, který také vytvořil speciální nízkonákladovou sítotiskovou knihu z trajektorií cestujících. Mnohovrstevnatý projekt, který lze číst i jako historii míst či svérázné lingvistické nebo sociologické studie, Pavel Novotný představil minulý týden také v Praze v rámci večerů Jaromíra Typlta Texty v jiném skupenství v Café Fra. V rozhovoru s Ivanou Myškovou se tentokrát ocitl na druhé straně.

v úterý 6. března se od 19:30 můžete v Café Fra setkat s dramatikem, překladatelem a režisérem Hubertem Krejčím. Představí ho Marta Ljubková.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio