Pozvánka do arcivévodské knihovny, za památkami Litoměřic a do Colloredo-Mansfeldského paláce

30. březen 2016

Ústav dějin umění Akademie věd České republiky představil tři nové publikace, které na přelomu roku vydalo jeho nakladatelství Artefactum, od roku 1994 fungující pro publikování výsledků výzkumu ÚDU. Vedle původních prací monografického či tematického charakteru vydává konferenční a jubilejní sborníky.

Od doby svého vzniku vydalo nakladatelství Artefactum asi 80 odborných publikací převážně od pracovníků ústavu. Z tohoto prostředí vzešly také tři novinky. Ve dvoudílném provedení vychází zpracování monumentální knihovny. Dílo s názvem Knihovna arcivévody Ferdinanda II. Tyrolského Iva Purše a Hedviky Kuchařové: „Pro autory to nebyla snadná práce, protože se snažili kompletovat útržkovité informace,“ vysvětluje redaktorka nakladatelství Artefactum Heena Dáňová. Práce trvala téměř osm let, přičemž první díl je věnovaný analytickým textům a osobnosti majitele knihovny a druhý díl je obsahuje katalog.

03598025.jpeg

Soupis historických a uměleckých památek v politickém okresu Litoměřice, Díl I., Město Litoměřice editorů Kristiny Uhlíkové, Jany Chadimové a Martina Baruse je V pořadí již čtvrtou edicí rukopisu Soupisu památek historických a uměleckých připraveného v rámci společného projektu Archeologické komise ČAVU a Společnosti pro podporu německé vědy, umění a literatury v Čechách. Autorem této litoměřické uměleckohistorické topografie napsané v prvních dvou desetiletích 20. století je zdejší kanovník, církevní historik a konzervátor památkové péče Vinzenz Luksch. Práce, která čekala na své vydání téměř sto let, je inovací nakladatelství, neboť poprvé vyšla dvoujazyčně, česko-německy, a to ve zrcadlovém provedení. „Důležitost vydání tohoto svazku je také v tom, že můžeme porovnat stav památek, které se do dnešní doby dochovaly nebo nedochovaly,“ připomíná Helena Dáňová.

03598026.jpeg

Třetí novinkou je drobná publikace ve formátu kapesního průvodce, jejímž autorem je Pavel Vlček má název Colloredo-Mansfeldský palác na Starém Městě pražském. „Tato monografie by měla dát běžnému návštěvníkovi přehled o celkové architektuře paláce,“ objasňuje redaktorka. Specialista na barokní architekturu, prof. Pavel Vlček, v díle pečlivě a zevrubně líčí dějiny objektu v širším historickém a společenském kontextu, podává funkční i stylovou analýzu paláce a v závěru přehledně provádí zájemce stavbou. Na konci je připojen odkaz na podstatné prameny a literaturu, jež mohou zájemci využít k dalšímu studiu. Kniha vychází jako druhý svazek v řadě Monumenta Bohemiae et Moraviae, která podle Heleny Dáňové „byla zřízena, protože se snažíme touto formou podat běžnému návštěvníkovi základní informace, ale zároveň velmi odbornou formou, čímž se, myslím, lišíme od běžně nabízených průvodců“.

03598028.jpeg

Artefactum vydává své publikace v souladu s ediční radou Akademie věd ČR a při jejich vydávání spolupracuje například s nakladatelstvím Academia či Národní galerie.

Spustit audio