„Protože se život stal románem a román celým životem“

15. duben 2015

Několik desetiletí zasvětil nakladatelský editor Jean-Yves Tadié bádání o tvorbě a osobnosti spisovatele Marcela Prousta. Výsledkem je rozsáhlá dvoudílná biografie, která po téměř dvaceti letech od vydání francouzského originálu vychází také v českém překladu. Tedy prozatím první část díla nazvaného: Marcel Proust. Životopis. Vydává ji nakladatelství Dauphin Daniela Podhradského.

„Proč další životopis Prousta?“ Ptá se autor téměř sedmi set stránkového prvního dílu biografie. „Jako bychom se ptali malíře: proč další zátiší? nač další portréty? Nyní však nastala očekávaná chvíle, kdy se nám podařilo vymýtit veškeré nepravdy, také přihlédnout k novým skutečnostem, a proto jsme se rozhodli sestavit jakousi syntézu všech existujících prací o tomto autorovi.“

Hledání souvislostí jistě není ztráta časuJean-Yves Tadié (narozen 1936) je francouzský spisovatel a odborník na život a dílo Marcela Prousta. „Posláním editora je vlastně zahrnout celou knihovnu do jedné knihy,“ zmiňuje v Předmluvě proustovského životopisu, a že se svého tvrzení opravdu držel, dokládá fakt, že „intelektuální mapu“ francouzského spisovatele začal prozkoumávat a sestavovat už v roce 1959.

03361099.jpeg

Během „cesty“ k dokončení biografické práce ovšem Jean-Yves Tadié, profesor moderních jazyků působící na oxfordské univerzitě i pařížské Sorbonně, vydal řadu prací zabývajících se nejen spisovatelem, ale přibližujících atmosféru doby umožňující vznik nejproslulejšího díla Marcela Prousta, Hledání ztraceného času, několika tisícistranné ságy, o níž je překladatel Miroslav Drozd přesvědčen, že je počinem autora „nemenšího významu, než je například Franz Kafka nebo Jaroslav Hašek“.

03361098.jpeg

„Kavárna WeberKolem půl osmé přicházel k Weberovi mladý bledý muž se světle rezavýma očima, který si olizoval či kroutil svůj hnědý a převislý knír a byl zabalen vlněnou látkou jako bizarní drobnůstka. Řekl si o hrozen vína, sklenici vody a sdělil, že právě vstal, že má chřipku, že si půjde znovu lehnout, že mu hluk nedělá dobře, vrhal kolem sebe neklidné, poté žertovné pohledy, nakonec se dal do hlasitého oslňujícího smíchu a zůstal.“

Spustit audio