Románem o pinožení provází ráno žena, odpoledne muž

17. květen 2016

Hrdina románu Počong aneb O pinoživosti lidské existence denně prochází metamorfózou, v závislosti na době mění pohlaví. Dopoledne se stává ženou a prodává v květinářství, odpoledne se činí jako muž v opravně deštníků.

Nakladatelství Větrné mlýny vydalo společnou práci dvou autorů a přátel – Terezy Semotamové a Jakuba Vítka. Seznámili se v Blansku v dramatickém kroužku a oba jsou s rozhlasem spojeni nejen svým studiem v ateliéru Rozhlasové a televizní dramaturgie a scénáristiky JAMU – Tereza je autorkou desítek rozhlasových her, Jakub si vyzkoušel režii. Pojí je také fakt, že žijí každé jinde, v jiné zemi. Přes tvorbu a každodenní vnímání reality prochází společně životem.

Mechanismus vzniku románu Semotamová označuje jako banální: „Napsali jsme prostě každý kus a přitom jsme se bavili o dalším směřování. Zásadním nápadem bylo něco společně napsat. V minulosti už se to stalo milionkrát, ale tohle je jediná z mnoha věcí, které vyšly v nakladatelství, což je pro nás doteď největším úletem.“

Křest knihy
pátek 20. 5. 2016, 20.00
(A)VOID Floating Gallery

Jak se dočteme v anotaci ke knize, oba tvůrci do textu jako do kroniky tvůrci uložili zážitky a poznatky načerpané vlastními životy, a jak dokládá poznámkový aparát, drtivá většina popsaných geografických, přírodopisných a situačních bizarností má základ v realitě. Počong má potvrdit, že lidská fantazie nezřídka selhává v konfrontaci s podivuhodnou pestrostí, kterou překypuje reálný svět kolem nás.

autor: Karel Kratochvíl
Spustit audio