Šejch Músá aneb prof. Alois Musil aneb život světoznámého vědce a cestovatele ve 140 obrázcích

16. únor 2016

Dobrodružný životní příběh světoznámého českého kněze a orientalisty, spolunáčelníka dvou beduínských kmenů a profesora Karlovy univerzity Aloise Musila vytvořila v komiksové podobě mladá ilustrátorka Kristýna Košutová jako bakalářskou práci na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Nyní její dílo vychází knižně s názvem Šejch Músá. Vydává ho Akademická společnost Aloise Musila společně s Knihovnou Karla Dvořáčka ve Vyškově.

Desítky let aktivní práce Aloise Musila by klidně vystačily na několik poměrně dobrodružných životopisůVezměme si jen počátky - v roce 1891 byl vysvěcen na kněze římsko-katolické církve, odešel do farnosti v Moravské Ostravě a o čtyři roky později byl v Olomouci promován doktorem teologie. Ve stejném roce, v listopadu 1895 odcestoval poprvé do Orientu, aby prohloubil své jazykové znalosti i biblická studia. Prošel několika prestižními školami, procestoval země Blízkého východu, učinil zásadní archeologické objevy, byl v zajetí, pomlouván, nařčen z lhářství, pak zase obdivován, titulován a řády dekorován. Přátelsky mu byla nakloněna habsburská císařská rodina i prezident Masaryk.

Doprovázel aristokraty, radil prezidentům, psal pro všechny Jen vyčíslení Musilovy bibliografie, čítající 54 knižních titulů a přes 1200 odborných i populárních článků, je ohromující. O to víc, že byl mocen světově uznávaných několikasvazkových souborů, ale též popularizačních příběhů pro mládež či, jak se říká „laické zájemce“.

02375990.jpeg

Jak takto bohatý, událostmi naplněný, rozmanitými vztahy napěchovaný, překonanými ústrky i přijatými poctami protýkaný, nebezpečím dozdobený život redukovat do podoby přibližně 140 obrázků na 40 stranách formátu A4? Na tolik rozvrhla Kristýna Košutová život Aloise Musila ve svých kresbách: začíná těsně před jeho odchodem na teologická studia, která jsou v mladíkových propočtech mírným kalkulem s finančním zajištěním. A končí zmínkou o vzpomínkové expedici „v Musilových stopách“ začátkem 90. let minulého století, to když se jméno kněze, biblisty, orientalisty a jistě i trochu dobrodruha opět začalo vynořovat z půl-stoletého nuceného zapomínání někdejším totalitním režimem.

Jemná realistická kresba evokuje v popisné rovině sépiové tóny starých fotografií, doplněných barvou v pasážích zdůrazňujících okamžiky či děje. Na první pohled si kritickou výhradu zaslouží formát doprovodného textu. Font připomíná rukopis, to je pěkné, ale velikost písma je neúměrná obrazu, v čehož důsledku nejen pro čtenáře slabšího zraku to může být problém. Přitom prostor v obrázcích je, a dokonce i v poměru k jejich rozměru by většinou ani dvojnásobná velikost nepřekryla nic podstatného. Za zmínku to stojí proto, že u podobného typu komiksu je obraz stále ilustrujícím elementem k dialogu v bublinách či obsáhlejšímu popisu ve stuhách.

03095939.jpeg

Navíc, představa užitnosti knihy Krystýny Košutové, bude jistě v její didaktičnosti. Je to vkusná branka k rozsáhlému poli osázeném skvělými bylinami. Komiksový životopis by se mohl stát výbavou musilovských expozic, například té v Muzeu Vyškovska. Měl by být k dispozici doprovodných akcí konaných pro školáky – budou-li kdy takové. Z toho, co se do svazku nevešlo, je v tom ohledu nejvíc škoda chybějící zmínky spisovatelského umu Aloise Musila realizovaného v příbězích určených především mládeži.

To, co kniha Šejch Músá nabízí je dostatečné, i když je to spíš pohlednice, věřme, že pro někoho to také bude neodolatelná pozvánka. Svět Aloise Musila si ji rozhodně zasluhuje.

Spustit audio