Sledujte seriál o stavu českých kulturních periodik. Tištěné časopisy o filmu

29. září 2015

Mezi českými kulturními periodiky zabývajícími se filmovou tvorbou jsou významné především čtyři: Film a doba, Cinepur, Iluminace a Cinema. Výčet vydávaných filmových časopisů je tím téměř vyčerpán, i proto je důležité vědět, s jakými problémy se potýkají jejich redakce.

Úctyhodnou tradici má Film a doba – vychází, dnes jako čtvrtletník, od roku 1948. Odborný časopis sleduje a přináší reflexe vývojově progresivních tendencí v oboru. Vedle hrané kinematografie se věnuje také filmu dokumentárnímu, animovanému i videoartu. Kromě recenzí děl uváděných v distribuci přináší obsáhlé recenze z nejdůležitějších českých a světových festivalů. Publikuje rozhovory s domácími i zahraničními tvůrci, profily národních kinematografií a jejich hlavních reprezentantů i exkurzy do filmové historie.

Eva Zaoralová, redaktorka a bývalá šéfredaktorka časopisu Film a doba uvádí: „Protože ho dělají lidé, kteří mají jiné zaměstnání k obživě a pracují bez administrativy a technického zázemí, tak ten časopis pochopitelně zaostává za moderními časopisy, protože má problémy s distribucí. Nicméně stále se ho daří vydávat, i když většinou jako dvojčíslo.“

03481521.jpeg

Jindřiška Bláhová je šéfredaktorkou časopisu Cinepur a rovněž potvrzuje, že středoškoláci a vysokoškoláci jsou podstatnou skupinou zájemců a čtenářů. O jeho zaměření říká: „Orientujeme se jak na fanouškovskou, tak i na odbornou čtenářskou obec, snažíme se oslovovat lidi, kteří mají hlubší zájem o film a chtějí o něm více přemýšlet mimo mantinely, které vymezuje mainstreamové psaní.

03481522.jpeg

Iluminace, časopis pro teorii, historii a estetiku filmu má finančních starostí o poznání méně, neboť je tiskovým orgánem Národního filmového archivu a České společnosti pro filmová studia (CEFS). Odborný recenzovaný časopis Iluminace byl založen v roce 1989 jako půlletník pro vědeckou reflexi kinematografie, od roku 1993 vychází čtvrtletně a dnes je jeho šéfredaktorkou Lucie Česálková. Ta o jeho poslání a recenzní náplni říká: „Recenzovaný znamená, že každá studie musí být čtena dvěma nezávislými posuzovateli, což samozřejmě celý proces uvádí na odbornou úroveň. Je to také rys, kterým je Iluminace ojedinělá. Důležité také je, že tento časopis má jakoby vyšší setrvačnost, než časopisy zaměřené na aktuální zpravodajství.“

Na rozdíl od výše zmíněných je Cinema časopisem ryze komerčním a články jsou spíše zaměřeny tak, aby vyhovovaly zájmu i těm čtenářům, kteří nemají film jako svůj hlavní koníček. Petr Stránský, současný šéfredaktor Cinemy potvrzuje, že časopis uvádí soukromý vydavatel a díky úsporným opatřením se podařilo dokonce snížit náklady na výrobu magazínu.

Spustit audio