Státní cena za literaturu a za překladatelské dílo

25. říjen 2012

Ve středu 24. října byly v Národním divadle uděleny ceny Ministerstva kultury.

47 odborníků navrhovalo své kandidáty celkem v šesti kategoriích. Státní cenu za literaturu v tomto roce za své dosavadní dílo obdržel básník Ivan Wernisch, Státní cenu za překladatelské dílo romanista Vladimír Mikeš.

Cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla náleží choreografovi Pavlu Šmokovi, za přínos v oblasti hudby byla oceněna klavíristka a cembalistka Zuzana Růžičková. Cenu za dlouhodobý přínos v oblasti výtvarného umění si odnesl historik umění a pedagog Petr Wittlich a v oblasti architektury architekt a rovněž pedagog Emil Přikryl.

S dvěma laureáty Státních cen – s překladatelem Vladimírem Mikešem a básníkem Ivanem Wernischem, který letos oslavil sedmdesáté narozeniny, hovořila Ivana Myšková.

02692123.jpeg

Státní cenu za celoživotní překladatelské dílo pak obdržel v srpnu 85letý romanista Vladimír Mikeš, který překládá jak z klasické, tak moderní španělské, francouzské a italské literatury, zejména z poezie, esejistiky a dramatické tvorby – z více než sta svazků jmenujme např. díla Moliera, Cervantese, Racina, Lorky, Paze, Calvina, Cocteaua, Préverta, Ionesca či Danta.

Pětidílné Osudy Vladimíra Mikeše, které Vltava reprízovala na počátku srpna tohoto roku, si můžete vyhledat na stránkách iRádia Českého rozhlasu.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio