Strom duchů nechal vyrůst mistr fantazie Ray Bradbury z tradice, obraznosti a smyslu pro dobrodružství

20. listopad 2015

Dobrodružný halloweenský příběh začal Ray Bradbury psát v roce 1967 jako scénář animovaného filmu. V knižní podobě vyšel o pět let později. Pro české vydání knihu přeložila Bradburyho „dvorní překladatelka Jarmila Emmerová a vydalo ji nakladatelství Plus.

Osm chlapců se vypraví na halloweenskou koledu. Jenže by jich správně mělo být devět. Nejzábavnější z nich, Pipkin, který vždy sršel energií a nápady, chybí. Něco se stalo. Neblahou představu potvrzuje chlapec, který posílá kamarády napřed, ale vůbec nevypadá zdravě. Přesto, na jeho radu se všichni vypraví k starému opuštěnému domu. A tam to správné dobrodružství začíná.

Tak pojďte!„Dům vábil svými věžemi, zval pečlivě zavřenými dveřmi. Pirátské lodě lákají. Starobylé tvrze jsou požehnáním. Ale dům, strašidelný dům, na Den duchů? Osm chlapeckých srdcí se rozbučilo jednoznačnou pýchou a souhlasem.“

A kdo je jejich průvodcem?Osm chlapců hledá dobrodružství a ten devátý potřebuje zachránit. Před čím? Průvodce Loket Lopatka Kostroun, bytost, z níž čiší hrůza a přitom vyzařuje tak neobyčejnou sílu, že se jí nikdo nedokáže vzepřít, se stává průvodcem do dávné historie a vzdálených zemí. Na ocase draka se všichni vznesou nejen nad oblaka, ale i skrze čas a prostor. Při své cestě kamarádi zjišťují, z jakých tradic připomínka zemřelých pochází. Ocitnou se v egyptské pyramidě, blízko druidského pohřebiště i na mexickém hřbitově. Ale zároveň se při dalších smutečních obřadech postupně dozvídají, že v únosu Pipkina je skryt nečekaný smysl, jenž se dotkne všech, kteří se vydali na cestu této tajuplné noci.

Spustit audio