Trošku hořká Cena Jiřího Ortena

13. květen 2011

Ve čtvrtek 12. května byla už po čtyřiadvacáté udělena Cena Jiřího Ortena pro autora prozaického či básnického díla do 30 let.

Cenu od roku 2009 udílí Svaz českých knihkupců a nakladatelů, a to v rámci veletrhu Svět knihy. Do letošního ročníku bylo přihlášeno 20 prací, z nichž vybírala pětičlenná porota ve složení: Markéta Hejkalová, Petra Hůlová, Tomáš Kubíček, Jiří Peňás a Michal Škrabal.

Do posledního kola postoupil: Jaroslav Balvín s rozvernou hříčkou Mácha: Deníky. Turistický průvodce, dále Zuzana Frantová s knihou pro děti Vikingská princezna aneb Velké velrybí vyprávění a Františka Jirousová s rozsáhlým románem Vyhnanci. Právě posledně jmenovaná byla oceněna nejvýše – a to za: „odvážný pokus o velký duchovní román v době rozpadlé do mikropříběhů“.

V příspěvku Ivany Myškové hovoří nejprve Františka Jirousová o tématu knihy, způsobu psaní a obtížích s vydáním. Poté následuje redaktor časopisu Tvar Michal Škrabal, který vyjadřuje nespokojenost s úrovní letošního ročníku a kritiku uzavírá názorem, že by se cena neměla udělovat každý rok, pokud se nesejde dostatek kvalitních prací.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio