V Lipsku skončil knižní veletrh

22. březen 2011

V neděli 20. března skončil v Lipsku tradiční knižní veletrh. Uskutečnilo se přes 2000 čtení, na kterých vystoupilo 1500 autorů na více než 300 místech i mimo výstavní areál.

Na veletrhu byl i náš stálý spolupracovník, ředitel Českého centra v Berlíně Martin Krafl.

Jak nám přiblížil Martin Krafl, letošní knižní veletrh v Lipsku byl opět obrovským literárním mumrajem. Je možná v rozporu s podstatou literatury upozorňovat na ni tímto trošku pouťovým způsobem. Nicméně je to vynikající příležitost, jak dát o sobě vědět.

Martin Krafl byl nezaujatým pozorovatelem. Těžko zařaditelný spisovatel, esejista, bohemista a kurátor Jaromír Typlt, který byl jedním z českých hostů veletrhu a na podzim se účastnil už Frankfurtského knižního veletrhu, nezaujatým být nemůže. Jak byl spokojený s prezentací české literatury v Lipsku?

Jaromír Typlt vyjádřil nespokojenost s prezentací české literatury v Lipsku. Jaké pocity měl ale biolog a filozof Stanislav Komárek, autor jak odborných a esejistických publikací, tak beletrie, který jel na veletrh spolu s Michalem Ajvazem, Jaroslavem Pížlem a Davidem Janem Novotným na pozvání Ministerstva kultury?

autoři: Ivana Myšková , Martin Krafl
Spustit audio