Ve Vídni letos zaostřili na Hrabala

11. únor 2014

V letošním roce si připomínáme nedožité sté narozeniny českého spisovatele Bohumila Hrabala. Řada akcí věnovaná jeho tvorbě se koná nejenom u nás, ale i v sousedních zemích.

V Rakousku probíhá až do konce června festival Hrabal im Visier (Zaostřeno na Hrabala). Ve Vídni a Salcburku nabízí mj. tři výstavy věnované dílu a životu Bohumila Hrabala, filmovou řada filmů natočených na motivy jeho děl, divadelní představení a soutěž pro mladé překladatele.

8. února se odehrálo ve vídeňském divadle Brett devětadvacáté představení divadelní hry Taneční hodiny pro starší a pokročilé na motivy novely Bohumila Hrabala, a to v německém jazyce v režii Ivo Krobota. Velmi zdařilé nastudování hry v hlavní roli s Ludvíkem Kavinem si rakouské publikum podmanilo.

13. února bude v galerii Českého centra Vídeň slavnostně zahájena výstava Magický svět Bohumila Hrabala. Pod kurátorským dohledem Přemysla Řepy a Radovana Kodery ji připravilo plzeňské sdružení Pro Photo s podporou města Plzeň a Plzeňského kraje. Jde o černobílé snímky Ladislava Michálka intimně zachycující spisovatelův tvůrčí i osobní život. Bohumil Hrabal označoval Michálka, který se vídeňské vernisáže osobně zúčastní, za svého dvorního fotografa.

Ve Vídni také probíhá filmová retrospektiva snímků režiséra Jiřího Menzela, které natočil na motivy Hrabalových povídek.

autoři: Martin Krafl , Helena Petáková
Spustit audio