Vychází knižní rozhovor se spisovatelem Jiřím Stránským, VvDr.

9. únor 2017

Rozhovor se spisovatelem, scenáristou a bývalým politickým vězněm Jiřím Stránským vedla novinářka Renata Kalenská. Knihu nazvanou Doktor vězeňských věd vydalo nakladatelství Motto.

Renata Kalenská není první, kdo s Jiřím Stránským připravil knižní rozhovor. V roce 2012 vyšla publikace s názvem Můžeš-li udělat radost, musíš, kde v roli tazatele byla Libuše Koubská. Ještě předtím, v roce 2005 to byl Srdcerváč, kdy se ptal Jan Lukeš. Podle Jiřího Stránského jde ale tentokrát o trochu jiné interview: „Renata Kalenská sama označila, že ten Lukešův rozhovor, to je prostě biografie. Ale to, co ona se mnou dělá, že je životopis mé duše. Rozdíl je hlavně v tom, že málokdo se umí tak ptát, jako ona. A také, ona kdysi udělala rozhovor s Otakarem Motejlem, s nímž jsem vyrůstal, my jsme si byli opravdu blízcí.“ Právě právník, politik a někdejší veřejný ochránce práv cestu k Jiřímu Stránskému nasměroval a vzpomínkou na něj kniha také začíná.

03798772.jpeg

Blízkou osobností byl také Martin Fryč„On se za války nikdy nezúčastnil ničeho kolaborantského,“ objasňuje Jiří Stránský svůj názor na Martina Friče a na jeho zpodobení v televizním seriálu Bohéma. „On točil komedie a to byla jeho nejlepší poloha. Ale do toho seriálu se moc nehodí.“ Výhrady má Jiří Stránský i k obsazení Jaroslava Plesla do role Miloše Havla: „On se choval nesmírně statečně za války a tady je takový kolaborantíček, který vším proplouvá. Vlastně jsem si při tom seriálu uvědomil, jak mne mrzí, že jsem nestačil napsat Fričův životopis. On řekl, že jedině mně to svěří, že ví, že jedině já to napíšu tak, jak to bylo. Ale nepovedlo se to.“

Spustit audio