„Z jejich geniálních hrudních košů rostou teď květiny a tráva.“ Serhij Žadan na MAČ

15. červenec 2015

Jedním z hostů nejrozsáhlejšího středoevropského literárního festivalu Měsíc autorského čtení byl i ukrajinský spisovatel Serhij Žadan. Ve svém díle zpracovává témata nedávné minulosti, tedy devadesátých let i nejaktuálnější současnosti.

Serhij Žadan se narodil v roce 1974 ve Starobilsku u Luhansku. Jako básník debutoval v roce 1995 sbírkou Citátník. V současné době působí také jako prozaik, překladatel a performer, který vystupuje s kapelou Sobaki v kosmose.

„Ze světa, v němž jsme žili, z celé historie nám zbudou slova a hudba několika geniálních lidí, kteří se marně snažili nás všechny varovat, snažili se něco vysvětlit, ale nic nevysvětlili, nikoho nezachránili, leží na hřbitovech a z jejich geniálních hrudních košů rostou teď květiny a tráva.“ Báseň nazvaná Player ze sbírky Ze života Marie byla jednou z těch, které zazněly v brněnském Divadle Husa na provázku.

Rebel a básník trvalých hodnotPodle literárních publicistů vykazuje Žadanův styl známky syrového punkového negativismu a futuristické dravosti. Jeho poezie je civilní a obsahuje prvky děje. Ve sbírce Ze života Marie se objevují skutečné příběhy současných ukrajinských lidí. Takovým je i Saša v básni Player, říká Serhij Žadan: „Ve své současné tvorbě se pokouším zachytit aktuální politické i společenské dění na Ukrajině. Toho, co se v mé zemi děje, si hodně všímám, zaznamenávám to a mám potřebu o tom mluvit. Společnost a politika se rapidně mění, ale můj styl psaní nikoli.

Hodnoty, které pro mě byly důležité, jsou důležité stále. Já své postoje nezměnil. Moc dobře, a v současné době možná ještě víc, si uvědomuji, že jsou kolem mě lidé, kteří mohou zradit, ale taky lidé, kteří nezradí nikdy. Jsou lidé silní i slabí, moudří i méně moudří. Nikoho z nich nechci svými názory ani psaním poučovat, v tomto jsem se také nezměnil.

Spisovatel musí informovat o skutečném děníSvé pětidenní festivalové turné vnímá Serhij Žadan jako možnost lidem v jiných evropských zemích sdělit, co se na Ukrajině v současné době děje. Svou roli spisovatele tedy vnímá jako roli veřejného mluvčího: „Rozhodl jsem se, že na těchto setkáních budu mluvit o tom, co trápí mě a vlastně všechny Ukrajince. Je to válka a všechna bída s ní spojená. Pro mě, jako občana Ukrajiny, je velmi důležité o tom mluvit. Zvláště proto, že mnozí lidé ve střední a západní Evropě si pořádně neuvědomují, že nedaleko za jejich hranicemi se odehrává krvavý válečný konflikt.“

03420858.jpeg

Serhij Žadan je nejen básník, ale také esejista a prozaik. Jeho prozaická prvotina, sbírka povídek Big Mac, měla u čtenářů velký úspěch a vyšla už také v českém překladu, v roce 2011. Společným tématem osmi povídek je cesta. Představuje symbol svobody a vzpouru vůči institucím a pravidlům: „Téma cesty a cestování je pro mě zásadní. Na cestách jsem celý život. A nejdůležitější je pro mě proces přesunu z jednoho místa na druhé. Rád dobývám různé vzdálenosti a sleduju změnu krajiny.“

Čtěte také: Jurij Andruchovyč přijel na MAČ do Brna, Ostravy, Košic, Wrocławi a Lvova„Lev, co řve ve verších.“ Oleh Kocarev vystoupil na MAČ prudce a energicky

Spustit audio