Z „tajemného ostrova“ ukrajinské literatury připlula na MAČ Sofija Andruchovyč

16. červenec 2015

Mezi ukrajinskými hosty letošního Měsíce autorského čtení byla také spisovatelka Sofija Andruchovyč. Její tvorbu zatím v českém překladu neznáme, ale na Ukrajině už vydala několik knih, před osmi lety například prózu Losos. V loňském roce vyšel její román Felix Austria, v němž na příkladu jedné prazvláštní rodiny prozkoumává minulost svého rodného města.

Sofija Andruchovyč je dcerou Jurije Andruchovyče, úspěšného a známého ukrajinského spisovatele, proto se jí Milena M. Marešová nejprve autorky zeptala, jestli mělo slavné příjmení nějaký vliv při vydávání její prvotiny.

„Pro mne coby debutanta byla situace trochu jiná,“ říká Sofija Andruchovyč, jejíž slavné příjmení znamenalo, že její vlastní spisovatelská cesta bude poněkud nestandardní. „Já jsem začala psát poměrně brzy, asi v šestnácti letech. Chápala jsem, že moje příjmení by mohlo být jistou překážkou samostatného prosazení, a tak jsem přihlášku do soutěže pro začínající spisovatele podala anonymně. A získala jsem druhé místo.“

03432740.jpeg

Čtěte také: Jurij Andruchovyč přijel na MAČ do Brna, Ostravy, Košic, Wrocławi a Lvova„Z jejich geniálních hrudních košů rostou teď květiny a tráva.“ Serhij Žadan na MAČ„Lev, co řve ve verších.“ Oleh Kocarev vystoupil na MAČ prudce a energicky2 v 1 na MAČ. Jurij Vynnyčuk je ukrajinský Eco s příměsí Borgese

Přesto, jak těžké bylo „odložit“ nálepku „dcera nejslavnějšího ukrajinského spisovatele?Ta situace má dvě stránky, na jednu stranu je to lehčí, protože nemusím začínat úplně od začátku. Ale zároveň to příjmení vyvolává řadu nepříliš pozitivních asociací, protože se na mě lidé nedívají jako na běžného člověka. Zátěž tu je, ale já se tyto dvě stránky snažím udržet v rovnováze a snažím se poslouchat hlavně sama sebe.“

Těžký život romanopisce v blogerském prostředíSofija Andruchovyč je spisovatelka „klasického typu“, jak dosvědčoval Andrij Bondar, manžel, a také spisovatel, Sofie je hloubavý přemýšlivý typ. Ona sama říká, že nlogy píše málo, ale ráda čte jednak blogy svého manžela. Přesto je otevřená vůči možnostem tohoto média a připomíná příklad umělecké performance sjednocující různé druhy umění, která dokáže skrze elektronické prostředí zachytit například příběhy lidí postižené okupací a válečným stavem, v němž se současná Ukrajina nachází.

Felix Austria je román o Haliči, ale i o hledání„Děj tohoto románu,“ objasňuje Sofija Andruchovyč, „se odehrává v roce 1900 v městě Stanislavovo, které se dnes jmenuje Ivano-Frankivsk a je to místo, kde jsem se narodila. Když jsem začínala na tomto románu pracovat, nechtěla jsem vyloženě sledovat „mýtus Rakouska-Uherska, spíš mě přitahovala fantazie a představa, jak v té době život v mém rodném městě vypadal, čím tehdejší lidé žili, dýchali, jaké měli příběhy.

03420858.jpeg

V podstatě se dá říct, že ten román je o dějinách hledání nebo ustanovování individuality. Já jsem vycházela z mého vlastního hledání individuality, a stejným procesem se ubírá i hrdinka mého románu. Teď chápu, že právě toto je v současnosti důležité i pro jiné lidi na Ukrajině. Takže si myslím, že je dobře zkoumat tu část historie, která je neprobádaná, hledat otázky a odpovídat na ně.

Spustit audio