Soňa Červená zahraje Čas ve Wilsonově inscenaci 1914

24. březen 2014

Pěvkyně a herečka Soňa Červená byla v pondělí 31. března po 15.00 hostem odpolední Mozaiky, odpovídala i na Vaše dotazy, které jste jí posílali prostřednictvím on-line rozhovoru.

Soňa Červená, operní pěvkyně a herečka, spolu s hudebním skladatelem Alešem Březinou oslovili ke spolupráci amerického režiséra Roberta Wilsona na téma první světová válka. Výsledek s názvem 1914 bude mít premiéru 30. dubna a 2. května v Národním divadle.

Soňa Červená, pěvkyně a herečka

Začínala s operou v Janáčkově divadle v Brně, poté účinkovala ve Státní opeře v Berlíně. Československo opustila 1962, stala se sólistkou operních domů ve Vídni, Miláně, Amsterdamu, Barceloně, Bruselu, Lisabonu a všech velkých německých operních scén. V San Francisco Opera působila po 11 sezon. Zasloužila se také o vzorovou interpretaci Janáčka v češtině a o přesné překlady notových edic.

S kreacemi režiséra Roberta Wilsona a s hudbou Toma Waitse a Lou Reeda hostovala ve všech pěti světadílech. Do Prahy se mohla vrátit po sametové revoluci k vydání knižní autobiografie Stýskání zakázáno a knihy Můj Václav o svém pradědovi, vynálezci žesťových nástrojů v Hradci Králové, Václavu Františku Červeném.

02194626.jpeg

Pro pražské Národní divadlo vytvořila symbolickou postavu Osudu v Janáčkově opeře v režii Roberta Wilsona, ústřední postavu v komorní opeře Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila Zítra se bude… nebo roli Eliny Makropulos v činoherní inscenaci Roberta Wilsona Čapkova dramatu Věc Makropulos a jednu z hlavních postav v Březinově komorní opeře Toufar.

Mimořádnou jevištní zkušenost zúročuje také v přednesech melodramů (Ullmann, Bernstein, Suk, Bodorová, Štědroň, Kvěch, Březina, Ivanović).


autoři: Národní divadlo , Helena Petáková , Karel Kratochvíl
Spustit audio