Mám raději umělce než umění

10. listopad 2010

Dokument Mám raději umělce než umění je příspěvkem ke stému výročí narození Jindřicha Chalupeckého (1910 – 1990) a také zamyšlením nad významem prestižní ceny pro mladé české výtvarné umělce. Ta vznikla z podnětu Václava Havla, Theodora Pištěka a Jiřího Koláře před dvaceti lety a nese jméno významného českého teoretika a kritika. Pořad vysíláme u příležitosti výroční výstavy a blížícího se vyhlášení výsledků letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Touto cenou se vyslovuje uznání celoživotnímu dílu Jindřicha Chalupeckého a jeho neúnavné aktivitě, se kterou u nás podněcoval po roce 1969 neoficiální výtvarný život a zasazoval se o to, aby si české nekonformní výtvarné umění udržovalo svébytnost a nepřerušovanou kontinuitu s tradicí českého moderního umění a s evropskou výtvarnou kulturou. Chalupecký usiloval o propojování názorových okruhů, vrstev a generací a snažil se zabránit duchovnímu a morálnímu úpadku, který hrozil zvláště v době normalizace. I přes svůj vysoký věk, hloubku a šíři poznání, byl stále přístupný novým, rodícím se tendencím, mladé umění vždy podporoval a umělce sdružoval okolo sebe. Proto je cena vypsána se záměrem umožnit těm nejosobitějším mladým tvůrcům přímý styk se současným světovým uměleckým děním. Zakladatelé Společnosti Jindřicha Chalupeckého chtějí přispět k povznesení úrovně českého moderního výtvarného umění a k uchování myšlenkového odkazu člověka, jemuž se boj o osud českého moderního umění stal životním posláním.

"Zvukové nahrávky, které pořad provázejí, pocházejí z projektu NEJMILEJŠÍ ZVUKY PRAHY. Poděkování patří Miloši Vojtěchovskému a dalším autorům".

Tvůrce pořadu zajímá především postava Jindřicha Chalupeckého, osudově spjatá s nedávnou historií českého umění. Navštívili řadu osobností, které o Jindřichovi Chalupeckém mohou podat důvěrná či zasvěcená svědectví, jako jsou Mahulena Nešlehová, Věra Janoušková, Charlotta Kotík, Milena Slavická, Milan Knížák, Olbram Zoubek, Jiří Šetlík, Tomáš Pospiszyl, Viktor Pivovarov a Vladimír Kokolja. Z archivního záznamu promluví i sám Jindřich Chalupecký.

Dokument Romana Štětiny a Michala Pěchoučka Mám raději umělce než umění vysíláme na Českém rozhlase 3 – Vltava v rámci pravidelného Radiodokumentu ve středu 10. listopadu od 22:00 hod.

autoři: Roman Štětina , Michal Pěchouček
Spustit audio