Akademický atlas českých dějin

6. květen 2014

Široký kolektiv autorů pod vedením odborníků z Historického ústavu Akademie věd a ČVUT sestavil monumentální Akademický atlas českých dějin. Historie českých zemí se představuje očima historiků, kartografů, archeologů, geografů a dalších odborníků.

Dějiny se neodehrávají jen v čase, ale také v prostoru, důležité je nejen to, co se stalo, ale také kde se to stalo. To je základní teze, která se prolíná celým novým Akademickým atlasem českých dějin - prvním tohoto typu, který vychází po téměř půl století. Jde doslova o monumentální publikaci, která je vzhledem ke svému nadstandardnímu formátu vázaná s velkým podílem ruční práce, daleko podstatnější je však skutečnost, že nejen slovem, ale i na téměř 400 historických map a kartografických modelů i v dalších vyobrazeních, grafech, tabulkách a kartogaramech zachycuje poznatky moderní české historické vědy o českých a československých dějinách od pravěku až po moderní dějiny.

262 kapitol Akademického atlasu sestavil široký kolektiv pod vedením historičky Evy Semotanové a kartografa Jiřího Cajthamla v rámci výzkumného programu Historického ústavu Akademie věd ČR a publikaci vydává nakladatelství Academia.

autor: Jana Olivová
Spustit audio