Ceny Akademie věd

3. říjen 2014

Výzkum retrovirů, rozvoj nového oboru zvaného ekonofyzika i filozofická díla s velkou mezinárodní odezvou přinesly našim předním badatelům letošní Ceny Akademie věd.

Šest špičkových vědců včetně jednoho badatelského týmu převzalo tento týden Cenu Akademie věd za vynikající výsledky velkého vědeckého významu. Za oblast humanitních a společenských věd byl oceněn docent Karel Novotný z Filozofického ústavu Akademie věd za tři monografie vydané v zahraničí ve francouzštině, němčině a angličtině.

Cenu Akademie věd převzal z rukou jejího předsedy profesora Jiřího Drahoše také tým vědců z Ústavu molekulární genetiky pod vedením doktora Jiřího Hejnara, a to konkrétně za výzkum retrovirů. Doktor František Slanina z Fyzikálního ústavu získal toto ocenění za monografii o modelování v dynamicky se rozvíjejícím oboru zvaném ekonofyzika, kterou vydalo vydavatelství Oxford University Press.

Ceny Akademie věd za vynikající výsledky vědecké práce získali i tři mladí badatelé: sluneční fyzik Michal Švanda z Astronomického ústavu za rozvoj moderních metod v helioseizmologii, Eva Chodějovská z Historického ústavu za další svazek Historického atlasu měst ČR - o pražskému Smíchově, a také Jan Vondrák z Botanického ústavu za studium evoluce, rozšíření a ekologie lišejníků.

autor: Jana Olivová
Spustit audio