Evropské laserové centrum ELI

22. červen 2011

Evropská komise nedávno definitivně schválila výstavbu mezinárodního centra ELI pro laserový výzkum s nejvýkonnějším laserem světa v Dolních Břežanech u Prahy.

S finanční podporou ze strukturálních fondů Evropské unie zde vznikne jedinečná výzkumná a vývojová infrastruktura celoevropského významu. Má přinést průlomové výsledky v oblasti molekulárních, biomedicínských a materiálových věd, bude zde probíhat bádání ve fyzice plazmatu a vysokých hustot energie až po oblasti nazývané „exotická fyzika“.

Podle Fyzikálního ústavu Akademie věd, který je hlavním koordinátorem projektu ELI v České republice, se tento laserový systém bude skládat z velké a složité soustavy laserových, optických, vakuových a elektronických podsystémů a zařadí se k největším laboratorním laserům na světě. Jeho ústředním bodem bude laser 100 až 1000krát výkonnější než dosavadní největší zařízení tohoto druhu.

Jana Olivová se zeptala prof. Vlastimila Růžičky z Fyzikálního ústavu, který je zmocněncem vlády ČR pro projekt ELI, na podrobnosti.

O podrobnější přiblížení úkolů této budoucího jedinečné infrastruktury celoevropského významu v základním i aplikovaném výzkumu požádala Jana Olivová doktora Bedřicha Ruse taktéž z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

autor: Jana Olivová
Spustit audio