Exoplanety a život ve vesmíru

8. leden 2015

Američtí astronomové oznámili, že našli dvě planety, které jsou nejpodobnější Zemi ze všech dosud objevených planet mimo naši sluneční soustavu, takzvaných exoplanet.

Obě obíhají kolem svých mateřských hvězd s velkou pravděpodobností v takzvané obyvatelné zóně. A třebaže si vědci ještě nedávno mysleli, že exoplanet nebude nijak mnoho, astronomická pozorování ukazují pravý opak – jak v rozhovoru s Janou Olivovou dokládá astrofyzik doktor Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

Od objevu první planety obíhající jinou hvězdu, než je naše Slunce, už uběhla dvě desetiletí. Během této doby jich bylo zjištěno již více než tisíc. Velká část z nich byla podle jeho slov nalezena díky družici Kepler, která sledovala na 155 tisíc hvězd v souhvězdích Labutě, Draka a Lyry sledovala změny jasu hvězdy: když totiž planeta přechází, z našeho zorného pole, před kotoučem hvězdy, poněkud ji zastíní a jas hvězdy, kterou pozorujeme, slabě poklesne. Touto tzv. metodou tranzitů se dá zjistit nejen sama existence planety, ale i některé její vlastnosti. Z poznatků družice Kepler se navíc dá odvodit i to, kolik asi celkem je v naší Galaxii exoplanet.

autor: Jana Olivová
Spustit audio