Hrozí nám supervulkány?

17. únor 2014

Největší sopečné výbuchy v dějinách naší planety měly dalekosáhlé důsledky pro život na Zemi – avšak i dnes vědci zkoumají, jestli by opět nemohlo dojít k erupci tzv. supervulkánů.

Vědci už dnes nepochybují o tom, že jak podnebí, tak život na naší planetě v minulosti výrazně ovlivňovaly obrovské výbuchy sopek. Se silnou vulkanickou činností s následnou změnou klimatu je spojováno například vůbec největší vymírání živočišných a rostlinných druhů v dějinách Země, ke kterému došlo přibližně před 250 miliony let.

Při výbuchu sopek se do ovzduší dostává velké množství sopečného popela, který se roznáší podél celé zeměkoule, takže při největších erupcích může zasypat rozsáhlé oblasti ve vrstvách tlustých i několik metrů, do vzdálenosti stovek kilometrů. V atmosféře výrazně omezí průchod slunečních paprsků, což má za následek ochlazení. Sopečné aerosoly zase mohou zesilovat skleníkový efekt – vše s řadou důsledků pro další procesy na Zemi. Proto není divu, že seizmologové a vulkanologové sopky pečlivě sledují a studují roli supervulkánů v dějinách.

autoři: Jana Olivová , Karel Kratochvíl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.