Jak odstranit z vody metabolické produkty řas a sinic

28. červenec 2014

Řasy a sinice jsou nejen postrachem všech milovníků koupání v přírodě, ale mohly by zhoršit i kvalitu pitné vody. Aby se tak nestalo, je cílem vědců, mezi něž patří i doktor Martin Pivokonský z Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd.

Jako prakticky každé léto, i tentokrát už některé rybníky v České republice nejsou vhodné ke koupání kvůli vysokému výskytu sinic. Řasy a sinice by však mohly představovat riziko i pro pitnou vodu. Pomoci zabezpečit dobrou kvalitu pitné vody si dali za úkol vědci z Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd.

Jeden z jejich výzkumných projektů se zaměřuje na odstraňování produktů metabolismu sinic a řas, z nichž některé jsou toxické, jako třeba mikrocystin. Badatelé hledají optimální způsoby, jak tyto látky z vody odstranit, zkoumají, jak reagují s činidly, které se do ní přidávají.

autor: Jana Olivová
Spustit audio