Jak vybrat ze záplavy dat ta důležitá?

13. leden 2014

Moderní přístroje dodávají vědcům nepředstavitelní množství dat – a v nich je potřeba se rozebrat a vybrat jen ty nejzajímavější, což je velmi obtížné.

V letošním roce si připomeneme 60. výročí založení Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN), kde vědci v urychlovačích částic, včetně toho největšího a nejsložitějšího na světě zvaného LHC, zkoumají základní stavební kameny hmoty – elementární částice – a jejich interakce, tedy síly, kterými na sebe částice působí.

Jedním ze základních problémů, kterým přitom čelí, je, jak se vůbec vyznat v nepředstavitelném množství údajů, které zaznamenávají, když se v urychlovači LHC srážejí při obrovských rychlostech a energiích miliardy elementárních částic.

Vznikají přitom jiné, sekundární částice, které mají nejrůznější různé fyzikální vlastnosti; procházejí různými vrstvami detektorů a složitým způsobem se dál rozpadají. Jen některé však jsou pro vědce zajímavé a mají takové vlastnosti, které mohou vést k novým objevům. Je třeba je pečlivě vybírat a ostatní nezpracovávat, říká v rozhovoru s Janou Olivovou doktor Jiří Mašík z Fyzikálního ústavu Akademie věd a Univerzity v Manchestru.

autoři: Jana Olivová , Helena Petáková
Spustit audio