K čemu došlo v japonské elektrárně Fukušima

15. březen 2011

Stále sledujeme situaci v japonské jaderné elektrárně Fukušima 1, zasažené silným zemětřesením a následnou vlnou tsunami. První výbuch vodíku v hale třetího reaktoru nepoškodil vnitřní bezpečnostní obal reaktoru. V minulých hodinách však došlo k dalším výbuchům: tentokrát exploze nastala u reaktoru 2 a problémy jsou i u reaktoru 4, kde začalo hořet.

Podle dostupných zdrojů výbuch zřejmě poškodil tlakovou nádobu jednoho z reaktorů. Japonská vláda varovala, že radiace je významně zvýšená až do vzdálenosti 30 kilometrů od elektrárny.

Jana Olivová se ještě před posledními výbuchy zeptala profesora Jana Johna z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze, co přesně se v japonské elektrárně Fukušima 1 po zemětřesení a vlně tsunami stalo.

Podle profesora Johna při tomto výbuchu k poškození ochranné obálky třetího reaktoru nedošlo. Další exploze však mohly poškodit tlakovou nádobu dalšího z reaktorů a radiace v okruhu 30 km kolem elektrárny Fukušima 1 je významně zvýšená na úroveň, která může ohrozit lidské zdraví. Vývoj situace budeme samozřejmě dále sledovat.

autor: Jana Olivová
Spustit audio