Mezinárodní konference o stonožkách a mnohonožkách

25. červenec 2014

Stonožky, mnohonožky a příbuzné skupiny živočichů jsou tématem odborné konference, kterou poprvé hostí Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Myriapodní členovci, kam stonožky a mnohonožky patří, jsou bezobratlí živočichové. Jejich tělesnou stavbu tvoří hlava a vlastní tělo, které je článkováno. Segmentů, které nesou kráčivé končetiny, je přitom vyšší počet než u hmyzu. Autentické zážitky Jany Olivové z konference jsou veskrze pozitivní: „Když jsem odjížděla do Olomouce na mezinárodní konferenci o stonožkách a mnohonožkách - odborně na myriapodologický kongres, na který tento týden přijelo přes 90 vědců ze 27 zemí světa, říkala jsem si, co je na těchto členovcích tak zajímavého ke zkoumání?

Když jsem se vracela zpět do Prahy, měla jsem chuť zamířit rovnou někam na louku nebo na zahradu, zarýt v půdě, pár jich najít a chvíli pozorovat. Způsobilo to nadšení odborníků i spousta fascinujících poznatků, které mi o objektech svého zájmu prozradili: třeba, že zatímco mnohonožky jsou většinou býložravé, stonožky jsou dravé, mají pár kusadlových nožek s jedovou žlázou - a i ten jed je předmětem výzkumů.“

Mnoho dalších faktů přidal doktor Ivan Tuf z Katedry ekologie a životního prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

autor: Jana Olivová
Spustit audio