Modely ke studiu atmosfér exoplanet

21. srpen 2014

Světlo hvězd prozradí mnoho o jejich vlastnostech. Může však pomoci odhalit i mnoho zajímavého o planetách, které kolem nich obíhají, a to i díky modelům vypracovaným předním světovým astronomem českého původu.

Astronomové získávají stále více podrobností o vlastnostech hvězd hluboko ve vesmíru. Jejich záření dokážou totiž rozložit a velmi podrobně zkoumat: jeho spektrum prozradí překvapivě velké množství informací. Vypovídá o vlastnostech hvězdy, jaké obsahuje chemické prvky, jakou má hustotu, jaký je v ní průběh teploty a tlaku v závislosti na hloubce atd.

Významnou roli při jejich studiu hrají modely atmosfér u různých typů hvězd v různých spektrálních oborech, od extrémně ultrafialového až po blízké infračervené pásmo. Jejich autorem je astronom českého původu, profesor Ivan Hubený z Arizonské univerzity v Tucsonu.

Tyto modely navíc upravil a zahrnul do nich různé další parametry tak, aby se daly použít také pro analýzu atmosféry objektů, jejichž existenci dokonce nebylo ještě poměrně nedávno možné ani potvrdit: totiž extrasolárních planet, tedy planet obíhajících kolem jiných hvězd, než je naše Slunce.

autor: Jana Olivová
Spustit audio