Nejspíš víme, jak vypadal vesmír ve svých počátcích!

20. březen 2014

Dosud jen hypotetická představa, jak vypadal vesmír kratičký okamžik po svém vzniku a jak se dál vyvíjel, se podle amerických astronomů konečně dočkala i experimentálního potvrzení.

Američtí astronomové oznámili, že v rámci projektu zvaného BICEP objevili takzvané prvotní gravitační vlny v časoprostoru šířící se vesmírem rychlostí světla.

Pokud se tento objev, který oznámili vědci na Harvardově univerzitě v USA, potvrdí, tak se podle agentury Reuters podařilo objevit "svatý grál" astronomie. Důkaz o těchto gravitačních vlnách totiž hledají astronomové už dlouhé desítky let.

Jejich existenci předpovídal už Albert Einstein ve své obecné teorii relativity, ale předpokládá je také hypotéza tzv. vesmírné inflace z 80. let minulého století. Ta říká, že kratičký zlomek sekundy po velkém třesku došlo k nepředstavitelně obrovskému rozepnutí vesmíru, jemuž se odborně říká inflace.

Tato dosud jen hypotetická představa, jak vypadal vesmír kratičký okamžik po svém vzniku a jak se dál vyvíjel, se podle amerických astronomů konečně dočkala i experimentálního potvrzení.

autor: Jana Olivová
Spustit audio