Nové centrum pro výzkum řas v Třeboni

10. září 2014

Nejen základní výzkum, ale i praktické využití jeho výsledků – to je cíl Centra řasových biotechnologií Algatech, které bylo otevřeno v Třeboni v rámci tamního pracoviště Mikrobiologického ústavu Akademie věd.

Historická mlýnice Opatovického mlýna v Třeboni z počátku 18. století prošla výraznou proměnou a slouží jako laboratorní prostory nově otevřeného Centra řasových biotechnologií nazvaného Algatech. Vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd tam mohou ještě intenzivněji a podrobněji než dosud zkoumat řasy, sinice a fotosyntetické bakterie

Jsou ale také schopni vyvíjet nová kultivační zařízení a postupy zpracování řasové biomasy pro výrobu biopaliv, krmiv, potravních doplňků a cenných látek, které by bylo možné využít k léčebným účelům, jako zdroj hodnotných biochemických prvků pro výživu nebo zdravotnictví. Nové centrum tak pomůže i k širšímu praktickému využití výsledků základního výzkumu, a to především v krmivářství, potravinářství, ve farmacii, medicíně, ale třeba i v kosmetice.

autor: Jana Olivová
Spustit audio