Nové programy Evropské kosmické agentury

10. prosinec 2013

V Praze v těchto dnech probíhá mezinárodní setkání Axro 2013, na němž odborníci na rentgenovou astronomii jednají o nejnovějších technologiích pro budoucí rentgenové družice.

Evropská kosmická agentura koncem listopadu schválila dva výzkumné programy, které budou zahrnovat konstrukci a vypuštění dvou velkých orbitálních laboratoří nové generace. Nás může těšit, že se na jejich přípravě podílejí i čeští vědci.

První z nich bude družice ATHENA, jejíž vypuštění je plánováno na rok 2028 a která ponese vysoce moderní rentgenový teleskop: intenzivní rentgenové záření doprovází například proudění hmoty na neutronovou hvězdu nebo černou díru nebo hvězdu zvanou bílý trpaslík, vychází i z aktivních jader galaxií atd.

Družice ATHENA bude zkoumat i to, jak se v mladém vesmíru začaly z horkého plynu tvořit galaxie, jak se srážely, zvětšovaly a vytvářely velkorozměrové struktury hmoty, které můžeme dnes ve vesmíru pozorovat; jak spolu s galaxiemi rostly i obří černé díry v jejich centrech.

Protože, jak zdůraznil před několika dny na mezinárodní konferenci o této problematice v Praze Dr. Luigi Piro, vědecký ředitel Ústavu pro astrofyziku a planetologii v Římě, černé díry podle nejnovějších poznatků fakticky ovlivňují život hvězd v galaxii, ve které se nacházejí, a tím i vývoj galaxií samých.

autoři: Jana Olivová , Helena Petáková
Spustit audio