Podpora aplikovaného výzkumu

18. listopad 2014

V minulém týdnu jsme zjišťovali, jak se za uplynulých 25 let změnily podmínky pro základní výzkum a pro práci vědců v něm. Podívejme se dnes na oblast výzkumu aplikovaného.

Státní podporu aplikovaného výzkumu a vývoje, která bývala roztříštěná mezi velký počet poskytovatelů, v současné době centralizuje Technologická agentura ČR (TAČR).

Jak v příspěvku Jany Olivové připomíná její předsedkyně Ing. Rut Bízková, důležitou otázkou je vztah mezi financováním výzkumných organizací ve veřejném sektoru a podporou výzkumu a vývoje uvnitř firem. Dlouhodobým problém je spolupráce veřejných výzkumných organizací s firmami na zužitkování toho, co obě strany umí.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.