Praemium Academiae 2012

28. červen 2012

Dva přední čeští vědci převzali tento týden z rukou předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše prestižní Akademickou prémii – Praemium Academiae.

Toto významné ocenění se uděluje mimořádným vědeckým osobnostem, jejichž výzkumy jsou na špičkové mezinárodní úrovni a slibují perspektivu dalšího vědeckého přínosu. Prémie je spojená s významnou finanční podporou na období 6 let, která má oceněným umožnit dlouhodoběji rozvíjet svůj výzkum, pořídit na něj přístroje, ale i dále budovat vědecký tým.

Jedním z letošních oceněných je doktor Pavel Spurný z Astronomického ústavu AV ČR, který se zaměřuje na studium meteoritů a jejich interakce se zemskou atmosférou a dosáhl v tomto ohledu nejvyšší světové úrovně.

K absolutní světové špičce patří ve svém oboru i druhý čerstvý nositel Akademické prémie, docent Jaroslav Doležel z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd, který se zabývá strukturou a evolucí genetické informace rostlin. Snaží se poznat, jak je dědičná informace rostlin sestavena, jak se vyvíjela v průběhu evoluce, jak se měnila při vzniku druhů a v průběhu domestikace rostlin. Pracuje především s kulturními, hospodářsky významnými plodinami.

autor: Jana Olivová
Spustit audio