Přechod Venuše před Sluncem

25. květen 2012

Už jen 12 dnů nás dělí od chvíle, kdy budeme moci na obloze sledovat úkaz, který bude příště k vidění až roku 2117: přechod planety Venuše přes sluneční kotouč.

V tu chvíli – 6. června ráno – budou Země, Venuše a Slunce v jedné přímce. I když se tedy Venuše ocitne mezi Zemí a Sluncem, sluneční kotouč samozřejmě nezakryje, jako to činí Měsíc při zatměních Slunce. Na to je od nás Venuše příliš daleko. Na Slunce se promítne pouze jako malý pomalu se pohybující černý kotouček. Z toho důvodu se nehovoří o zatmění Slunce Venuší, ale o přechodu planety Venuše před slunečním diskem.

U nás bude pozorovatelná ve středu 6. června po východu Slunce jen jeho závěrečná část trvající zhruba 2 hodiny. Jedná se o úkaz nejen velmi vzácný, ale z astronomického hlediska také velmi důležitý. Na jeho základě byla totiž kdysi vůbec poprvé vypočítána vzdálenost mezi Zemí a Sluncem, určena tzv. astronomická jednotka. Od ní se pak mohly začít odvozovat další vzdálenosti ve vesmíru.

Tento významný okamžik v dějinách astronomie připomene i Planetárium Praha, které připravilo na tuto sobotu 26. května v 15 hodin premiéru nového pořadu nazvaného Venuše kapitána Cooka. Byl to totiž právě slavný James Cook, kdo byl v roce 1768 vyslán na dalekou a riskantní výpravu z Anglie až na daleký ostrov Tahiti, aby pozoroval a měřil přechod Venuše před Sluncem.

autor: Jana Olivová
Spustit audio