Prémie Otto Wichterleho za výrazné úspěchy ve vědecké práci

7. červen 2013

Dvacet tři mladých vědců a vědkyň, kteří pracují v ústavech a laboratořích Akademie věd, převzalo významné ocenění – Prémii Otto Wichterleho – za výrazné úspěchy ve své vědecké práci.

Akademie věd ČR pravidelně oceňuje své mladé vědecké pracovníky do 35 let, nositele vědeckých hodností, kteří už dosáhli vynikajících výsledků ve vědách o živé i neživé přírodě, v oblasti věd chemických i humanitních. Za mimořádný přínos v jejich oboru a za úspěšnou práci na významném vědeckém úkolu v některém ze specializovaných pracovišť Akademie věd.

6. června ji z rukou jejího předsedy profesora Jiřího Drahoše převzalo 23 badatelů – a Jiří Drahoš s úsměvem ocenil i skutečnost, že mnozí z nich nezanedbávají nejen vědu, ale ani rodinný život – mnohým totiž na ceremoniál přišly poblahopřát i jejich malé děti.

Mezi oceněnými je například doktorka Jana Humpolíčková z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd, která se zabývá mimo jiné využitím metod fluorescenční mikroskopie umožňující vidět i velmi malé struktury při výzkumu živých buněk. Nyní se věnuje studiu buněčných membrán a toho, co se na nich děje. Její hlavní vědecké práce lze podle odborníků považovat za pionýrské.

autor: Jana Olivová
Spustit audio