Profesorka Barbara Cannonová a výzkum hnědého tuku

18. únor 2014

Není tuk jako tuk – toho bílého se obáváme, protože jeho nadbytek v organismu způsobuje obávanou obezitu, naopak hnědá tuková tkáň energii spaluje – a podle vědců by se jí jednou mohlo využívat k našemu velkému prospěchu.

Už od roku 1968 spolupracuje profesorka fyziologie ze Stockholmské univerzity Barbara Cannonová, předsedkyně Královské švédské akademie věd s odborníky z Fyziologického ústavu Akademie věd na výzkumu hnědé tukové tkáně a z jejich spolupráce už vzešlo na 20 odborných publikací.

Předseda Akademie věd České republiky proto udělil Barbaře Cannonové čestnou oborovou medailí Jana Evangelisty Purkyně za zásluhy v biomedicínských vědách.

Předmětem jejich zájmu je – jak už bylo řečeno – hnědý tuk. Na rozdíl od obávaného bílého tuku, jehož nadbytek způsobuje obávanou obezitu s řadou nežádoucích zdravotních důsledků, hnědá tuková tkáň neslouží ke skladování energie, ale naopak ji dokáže spalovat a přitom vytvářet velké množství tepla.

Vyskytuje se proto všude tam, kde mají organismy zvýšené nároky na tvorbu tepla, například u všech novorozených savců, ale také u savců, kteří se ukládají k zimnímu spánku.

autoři: Jana Olivová , Helena Petáková
Spustit audio