V CERNu se částice nejen urychlují, ale také zpomalují

25. říjen 2013

Jana Olivová zve na návštěvu do Evropské organizace pro jaderný výzkum u Ženevy známé pod zkratkou cERN – tentokrát bude řeč o výzkumu antihmoty a zemské gravitaci.

Když se řekne CERN neboli Evropská organizace pro jaderný výzkum, která se nachází u Ženevy a kde pracují i špičkoví odborníci z České republiky, většinou si představíme tamní občí urychlovač částic. V CERNu se však částice nejen urychlují, ale také – zpomalují. V rámci jednoho z experimentů se fyzikové snaží tímto způsobem změřit pád antihmoty v gravitačním poli Země.

Jak v rozhovoru s Janou Olivovou vysvětluje doktor Daniel Krasnický, který pracuje v CERN a také v italském výzkumném Národním ústavu pro jadernou fyziku v Janově, chtějí vyrobit antivodík a porovnat, jakým zrychlením působí Země na hmotu a na antihmotu. Jinými slovy, chtějí sledovat, jak padá antivodík ve srovnání s vodíkem v zemském gravitačním poli:

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.