Věda je krásná – to vědci nejen tvrdí, ale také dokazují

23. leden 2013

V dnešních minutách ze světa vědy nás budou vědci přesvědčovat, že věda je krásná – a pozvou nás vás na výstavu, která to dokazuje.

Výstava je až do 2. února otevřena v Minigalerii Centra FotoŠkoda ve Vodičkově ulici v Praze. K vidění jsou na ní nejlepší a nejzajímavější velkoformátové přírodovědné fotografie a ilustrace z letošního – už čtvrtého – ročníku stejnojmenné soutěže Věda je krásná, kterou pořádá Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Podle organizátorů je jejím cílem ukázat nejširší veřejnosti mnohdy netušenou krásu, kterou přírodovědci objevují – často nečekaně – při svých výzkumech.

Soutěžící mohou přihlašovat své práce do několika kategorií: Vědecká mikrofotografie, kam se řadí fotografie z optických i elektronových mikroskopů, vědecká fotografie – od makrofotografií až po satelitní nebo astronomické snímky, další kategorii tvoří vědecká ilustrace a konečně kategorie virtuální příroda zahrnuje počítačovou vizualizaci molekulárních nebo jiných struktur, fyzikálních a chemických jevů, grafických výstupů různých modelů a podobně.

autor: Jana Olivová
Spustit audio