Vědci z Vysokého učení technického v Brně pracují na vývoji oděvů odstiňujících elektromagnetické záření

7. únor 2014

Zdokonalit odstínění místností tak, aby z nich nepronikal elektromagnetický signál a nemohly tak uniknout informace přes mobilní telefony nebo vysílačky, ale zároveň aby elektromagnetické záření nepronikalo ani dovnitř, takže by se znemožnil nejen odposlech, ale také třeba útok elektromagnetických zbraní na datová centra nebo počítačové servery strategického významu.

To je jeden z úkolů, na které se zaměřili odborníci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně spolu se svými partnery z průmyslu.

Jde o to, navrhnout nějaký prostor, kam by se nedostal bezdrátový signál, který se šíří kolem nás, objasňuje Jiří Dřínovský z Centra senzorických, informačních a komunikačních technologií, zkráceně SIX při Vysokém učení technickém v Brně. V současné době se obrací zájem od stíněných komor také k vývoji stínících tkanin s podobnými vlastnostmi. Z těch by se daly ušít například speciální obleky pro techniky, kteří se pohybují v prostředí, kde jsou vystaveni silnému elektromagnetickému poli, například obsluhují vysílače s vysokým výkonem.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.