Využití poznatků kosmické medicíny na Zemi

9. leden 2013

Co se stane, když kosmonautovi spadne něco do oka? Jak mohou kosmické lety pomoci řešit problémy plynoucí z dlouhé nemoci? Tyto a další otázky nastoluje příspěvek ze světa vědy, který připravila Jana Olivová.

Lety do vesmíru a dlouhodobé pobyty kosmonautů na Mezinárodní kosmické stanici nebo třeba i posádky v ponorkách kladou enormní nároky na zdraví těchto lidí, proto se jimi zabývá tzv. medicína speciálních prostředí. Velkou pozornost této problematice věnuje kromě jiných mezinárodní Společnost pro ošetřování ve vesmíru neboli Space Nursing Society. Jejím členem je také Pavel Boháček, který jinak pracuje na neurochirurgické klinice Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích a kterého Jana Olivová požádala o detailnější přiblížení tohoto tématu.

Pavel Boháček vyprávěl například o výzkumu řešení psychologických či dokonce psychiatrických problémů lidí dlouhodobě pobývajících v odloučení v uzavřeném prostoru na ponorkách nebo na Mezinárodní kosmické stanici a prozradil třeba i to, jak může vypadat potyčka ve stavu beztíže.

autor: Jana Olivová
Spustit audio