Výzkum pivních kvasinek

5. září 2012

Zdánlivě obyčejné pivní kvasinky mohou vědcům prozradit mnoho nového o spolupráci různých typů buněk, o výživě buněk nádorových, ale možná i o vzniku mnohobuněčných organismů.

Pivní kvasinky Saccharomyces cerevisiae nejen naprosto běžně slouží při výrobě piva nebo jako droždí do těsta, ale navíc jsou nesmírně zajímavé i z vědeckého hlediska. Jsou to totiž sice jednobuněčné organismy, ale při vhodných podmínkách vytvářejí celé kolonie.

Čeští mikrobiologové zjistili, že v těchto koloniích jsou dva typy buněk, které se od sebe velmi liší a chovají se podobně jako zdravé a nádorové buňky v těle: konkrétně odolnější a větší povrchové buňky jsou vyživovány menšími buňkami ve spodní části kolonie. Získávají od nich cukry a aminokyseliny podobně jako buňky nádoru z jaterní a svalové tkáně.

Tyto poznatky by mohly být v budoucnu užitečné k boji proti nádorům. Vědci však o kvasinkách zjistili i řadu dalších pozoruhodných skutečností týkajících se jejich vzájemné komunikace a spolupráce, jak dokreslují slova vedoucí týmu profesorky Zdeny Palkové a Mgr. Michala Čápa, oba jsou z Katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

autor: Jana Olivová
Spustit audio